Sunday, December 23, 2012

Satu Kehilangan

Pagi-pagi dapat perkhabaran bahawa Cg Sabirin sekeluarga terlibat dalam kemalangan. Al-Fatihah untuk mereka sekeluarga. Selalu bertemu dengan mereka sekiranya ada pertandingan catur seperti MSSM. Kali terakhir bertemu di Kejohanan Catur Selangorku di Kompleks Belia Seksyen 7 , Shah Alam. Semoga roh mereka sekeluarga dicucuri rahmat. Berita di sini.

Thursday, December 20, 2012

TAKWIN PERSEKOLAHAN 2013

Lagi berapa minggu nak masuk sekolah.  Tak dapat hadi sekolah minggu ni, sebab menguruskan anak di pertandingan catur NJM 2013. Tapi kerja tetap kerja. Siap kerja email.

Di bawah ni Takwim Persekolahan bagi Tahun 2013


Monday, December 17, 2012

KEDAH OPEN 2012

Dari Penang terus ke kedah. Kat Kedah masuk pulak Kedah Open. Alhamdulillah berjaya menjadi Juara U12. Tahniah.

Johan Kedah 2012 - Muhammad Faqih

Bertemu dengan orang yang lebih dewasa

Friday, December 14, 2012

4th Penang Heritage City International Open 2012 - Challenger

Hari ini selesai R9 4th Penang Heritage City International Open 2012 - Challenger. Pertandingan ini dapat mematangkan lagi Faqih dalam setiap permainannya dan tenang berdepan dengan lawan yang lebih dewasa.


Bertemu peserta dari Penang



From the Tournament-Database of Chess-Results http://chess-results.com










4th Penang Heritage City International Open 2012 - Challenger 
Last update 15.12.2012 06:52:18















Player info






Rd. Bo. SNo Name Rtg FED Pts.  Res.

1 53 83 Tan Jia Xuan  1224 MAS 3 w 1 

2 18 55 Wong Yi Chee  1368 MAS 3.5 s 1 

3 10 109 Umayan Vincent  0 PHI 8 w 0 

4 17 64 Lye Yi Hui  1314 MAS 5 s 1 

5 6 1 Kamis Kamarunsalehin  1886 BRU 6 w 0 

6 17 40 Tan Yin Kuang  1520 MAS 5 s ½ 

7 16 28 Lew Zhi Hong  1445 SIN 5 w 0 

8 26 60 Yip Thung  1343 MAS 3.5 s 1 

9 19 45 Ng Shi Xuan  1451 MAS 4.5 w 1 











You find all details to this tournament under  http://chess-results.com/tnr87000.aspx?lan=1
Chess-Tournament-Results-Server: Chess-Results





Thursday, December 13, 2012

Madrasah Vs American School

NUMBER ONE FOR ME

I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I’m here for you
For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it’s time for you to rise
For all the things you sacrificed
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Mom I’m all grown up now
I’ts a brand new day
I’d like to put a smile on your face everyday
Mom I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face everyday
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me
Now I finally understand
That famous line
About the day I’d face in time
Coz now I have a child of mine
Even though I was so bad
I’ve learnt so much from you
Now I’m trying to do it too
Love my kids the way you do
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Mom I’m all grown up now
I’ts a brand new day
I’d like to put a smile on your face everyday
Mom I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face everyday
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
You know you are the number one for me
Oh oh
number one for me
There is no one in this world
That can take your place
Oooh I’m sorry for ever taken you for granted
I will use every chance I get
To make you smile
Whenever I’m around you
Now I will to try to love you
Like you love me
Only God knows how much you mean to me
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Oooh
If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you
Mom I’m all grown up now
I’ts a brand new day
I’d like to put a smile on your face everyday
Mom I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face everyday
The number one for me
The number one for me
The number one for me
Oh oh
Number one for me

Quotes For Today 13.12.12

CABARAN!!!

Yes ....... u can do it!!!

shima ......... u never give up.
 

ANUGERAH UPSR 2012

Alhamdulillah, syukur. SK Bukit Jelutong telah berjaya menerima 3 anugerah peringkat Negeri Selangor bagi pencapaian murid paling ramai  5A, mendapat 30% ke atas utk 5A dan GPS kurang 1.6.  Kejayaan ini merupakan usaha semua guru SKBJ dan kerja keras murid2 tahun 6.  Kejayaan ini perlu dipertinggkatkan lagi untuk tahun 2013.

Tahniah SKBJ

Tuesday, December 11, 2012

Quotes For Today 11.12.12


MRSM ALOR GAJAH

6.30 pagi bergerak ke MRSM Alor Gajah, Melaka.  Puas pusing .... guna gps kat hp, tapi masuk jalan mati. Biar betul.  Akhirnya sampai gak la dlm pukul 8.30 gitu, g breakfast, kat warong.  Satu yang tak bestnya di MRSM ni ialah .... LALAT. Kenapa banyak sgt .... Adakah MRSM ni berdekatan ngan ladang B***...  Mereka tak tau ke bahawa "HAIWAN" boleh menyebabkan pelbagai masalah dan byk keburukan? Lihat link ini.

Nak tak nak, g breakfast dulu, sian pulak takut anak lapar, selepas interview, faqihah kena masuk dewan. mana nak tunggu sehingga 1 jam 30 minit ni, jadi cari la tempat rehat di kawasan sekitar. Tak berani nak makan sbb tgk lalat banyak sgt, biarpun bertutup makanan di situ. Tahan le skit hingga pukul 2.00 pm berhenti makan di Awan Besar. Ada restoran nasi ayam kampung disitu, Sedap .... boleh try.

Makan pagi... Milo panas n Nasi Goreng

Iqa kebosanan

PENANG CHESS OPEN 2012

Tahun ni Faqih pergi ke pertandingan catur di Penang dan Kedah. Pergi dengan trainer je. Mama nak dia berdikari. Baru 9 tahun tu.... 

   
Good Luck
Hari mula pertandingan. Alhamdulillah menang kedua2 game.  Esok bertemu pemain dari Filipina ... Buat yang terbaik.


From the Tournament-Database of Chess-Results http://chess-results.com










4th Penang Heritage City International Open 2012 - Challenger 
Last update 11.12.2012 13:18:41















Player info






Rd. Bo. SNo Name Rtg FED Pts.  Res.

1 53 83 Tan Jia Xuan  1224 MAS 0 w 1 

2 18 55 Wong Yi Chee  1368 MAS 1 s 1 

3 10 109 Umayan Vincent  0 PHI 2 w   











You find all details to this tournament under  http://chess-results.com/tnr87000.aspx?lan=1
Chess-Tournament-Results-Server: Chess-Results











Saturday, December 8, 2012

FAMILY OUTING

Semalam dapatla juga kami keluar bersama-sama. Bukan buat apa pun sekadar pergi beli baju sekolah anak2, beli hadiah Kak Cik dan the best part dinner di Big Plate. Satu insiden yang kelakar masa nak bayar parking selepas shopping kerana ramai yang beratur nak bayar parking , aku pegilah bayar kata auto pay parking, boleh salah masuk duit , jenuh tanya org belakang kat mana nak masuk ni? Dan bila resit keluar , mana pulak resit ni, sekali lagi lah mamat tu tunjuk. CDah la org ramai beratur panjang.  Depa dalam kerata gelak bagi nak pecah perut tengok mama depa.

Bab dinner pulak, kononnya nak raikan birthday mama, birthday along n ulang tahun pekahwinan mama abah . Tak pe gabung sekali sebab masing2 sibuk kan ..........   Dah habis makan , bercerita hingga ketawa mcm nak pecah perut. Abah budak2 ni ketawa sampai kuar air mata.

Moral of the story, nak bersama keluarga tak semestinya pergi bercuti sahaja. Boleh bersama menghabiskan  masa di rumah @ outing.  Semoga kebahagiaan ini berkekalan.


Malunya ................





Semua gembira dapat bersama walaupun hanya dapat pergi shopping n dinner sahaja

CUTI SEKOLAH

Cuti sekolah tahun ni tak ke mana-mana pun. Kesian gak dengan anak-anak. Sebolehnya nak bercuti mestila kesemua anak2 dapat pergi. Kak Ngah dengan SPM, habis SPM, Abang Long pulak masuk semester 2, bulan Jan 2013 , Kak Ngah dah sibuk ngan PLKN. Buat masa ni, rasanya Stay je la kat rumah.

RUMAHKU SYURGAKU

Contoh jer ....

Sunday, October 28, 2012

Selepas UPSR 2

Majlis yang ditunggu-tunggu oleh murid tahun 6.





GRADUATION DAY!!!!!!!!!!

Sarapan Pagi

Aktiviti tahun yang sentiasa mendapat sambutan dan yang ditunggu-tunggu. Pertandingan menyediakan sarapan pagi. Dua pasukan favourite .... :)



Sebelum UPSR 2

Bila teringat nak update, maka updatela blog ni. Ikut masa. Kali nak masukkan gambar orang kuat SKBJ. Gambar ni diambil semasa program Pecutan Akhir UPSR di Uitm , Shah Alam.

Bergambar bersama Datin Ramlah, Puan Nor Laily, Puan Rosni dan Puan Ranizam yang merupakan orang kuat SK Bukit Jelutong



Muara Hati - Hafiz & Dato' Siti Nurhaliza & Chegu Man

Majlis Anugerah Sukan MSS

Alhamdulillah, 3 orang murid SKBJ berjaya mendapat anugerah kecemerlangan sukan selangor. Hanya Faqih sahaja yang dapat menghadiri majlis ini, Afiq dan Faqihah tidak dapat menghadirkan diri kerana terlibat dengan Peperiksaan Sekolah Rendah Agama.

Muhammad Faqih menerima hadiah daripada Pangarah Pelajaran Negeri Selangor

Muhamad Faqih disamping cikgu catur skbj @ mama

Thursday, October 4, 2012

Hatyai

 v


SEMASA UPSR




SEBELUM UPSR




Kisah Dalam Lagu

MUARA HATI

Cinta terpisah ruang waktu
Tetap cinta bersatu dalam hatiku
Walau raga kita tak mungkin bersama
Ku yakini hati kan tetap setia
Ku percaya kemana pun kau berjalan
Suara cinta menuntunmu kepadaku
Kerna bila cinta sudah bersemadi
Takkan terpisah hati
[Chorus]
Demi cinta dalam hatimu
Ku yakin engkau untukku
Meski jejak pisahkan kita
Cinta kan bawa kembali padamu
Aku ada kerna kau ada
Dan cinta hatiku hanyalah untukmu
Jalanku tertuju padamu
Kemana pun kan pasti kembali
[Ulang chorus]
Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk
Bersatu dalam hatimu
Hanya dirimu dan aku
Demi cinta dalam hatimu
Biarkan aku merasuk (merasuk dalam hati)
Cinta

Thursday, August 23, 2012

Berhari Raya



Ramadhan dan hari raya tahun ni, rasanya lebih seronok berbanding tahun lepas.  Happy Family .HGambar ini menceritakan segalanya. 

  


 

Thursday, August 2, 2012

Program Penutup chessthon

Program tersebut telah berlangsung dengan jayanya.  Pertandingan catur telah berlangsung, bukan sahaja murid-murid terlibat malas guru-guru juga terlibat. Tahniah yang berjaya. Gambar di bawah adalah guru-guru yang terlibat secara langsung dalam pertandingan catur chessthon tersebut.


Harapan Ramadhan .

Friday, June 15, 2012

FARIS

Alhamdulillah, berjaya ke melanjutkan pelajaran ke Uitm. Cita-cita nak jadi doktor, insyaAllah, mama, abah dan adik2 doakan.

Abang yang penyayang.

DINNER @ KUALA TERENGGANU



Sempat la juga dinner bersama anak2 dan suami yang singgah dalam perjalan pulang dari Kelantan. Hajat asal nak balik kg , jenguk mak mentua dan pak mentua, tapi kerana tugas, hasrat itu tak dapat dipenuhi.

Berkorban cuti untuk pasukan Negeri Selangor. Alhamdulillah Selangor tetap juara.






Sunday, June 10, 2012

LATIHAN PUSAT

Merakam gelagat mereka....

video

CUTI SEKOLAH

Dua minggu cuti sekolah, sebenarnya takpun bercuti. Menjadi Pegawai kontinjen disaat akhir, mengantikan seorang rakan sekerja. Mengikhlaskan hati untuk bertugas, walaupun terpaksa berkorban cuti. Minggu pertama cuti berada di Kuala Selangor untuk latihan pusat. Di sana pulun menanda kertas jawapan murid. Target mesti habis, key in markah lepas balik MSSM le jawabnya. Minggu ke 2 berada di Terengganu, untuk MSSM catur. Alhamdulillah Selangor Juara untuk kali ke 4.



Thursday, May 17, 2012

CHESSTHON SKBJ

Sebagai seorang kanak-kanak yang berusia 9 tahun, tentu begitu gembira dan teruja bila diberitahu akan bertemu Timbalan Perdana Menteri Malaysia. Bukan sahaja bertemu tetapi bermain catur bersama TPM. Faqih terpilih kerana, dia pernah mewakili Malaysia ke World Youth Chess Championship. Biarpun waktu itu berumur 7 tahun, dan hanya mendapat 4 point dari 11 pusingan. Bagi saya, pengalaman Faqih bertanding disana banyak membantu meningkatkan prestasinya. Alhamdulillah saya bersyukur, PIBG SK Bukit Jelutong dan juga kenalan terdekat banyak membantu untuk mendapatkan dana ke sana. Permainan ini adalah simbolik kepada pelancaran Chessthon SK Bukit Jelutong.

Objektif Chessthon bukanlah hanya untuk kegunaan Catur sahaja tetapi untuk perkara-perkara lain seperti:
  • Menambah dana tabung PIBG bagi membina laluan berbumbung menghubungkan bangunan pejabat sekolah ke kelas-kelas 5 Tanjung, 5 Tasbih, 5 Tepus dan 5 Tembusu.
  • Membaik pulih Bilik Seni dan Bilik Muzik
  • Menampung perbelanjaan kebitaraan sekolah ( catur dan kesenian &kebudayaan )
  • Membaik pulih PA sistem
 Semoga SKBJ terus hebat.

Pelancaran Chessthon di lobi catur

Sunday, April 29, 2012

LANGKAH KEJAYAAN

Mungkin ini adalah titik permulaannya. Semoga anak mama Faqih terus berjaya.

Melangkah ke pentas setelah diumumkan sebagai Johan L12

Menerima Ucapan Tahniah Dari Tetamu Kehormat

WAKIL DAERAH KE MSS CATUR 2012

Tiga daripada 5 orang anak telah pun berjaya mewakili daerah masing2. Kak Ngah 5 tahun berturut-turut mewakili Daerah Sepang. Nur Faqihah sudah 4 tahun mewakili Petaling Perdana dan Faqih baru 2 tahun mewakili Petaling Perdana. Alhamdulillah tahun ini Faqih berjaya menjadi Johan dan secara automatik berjaya mewakili Selangor ke MSSM di Terengganu. Faqihah berjaya mendapat tempat ke 3, tidak pasti lagi sama ada perlu play-off ke tak? Manakala Kak Ngah kurang bernasib baik , hanya berjaya mendapat tempat ke 12. Munglin ada hikmah disebaliknya.

Anak-anak Mama

Wednesday, March 28, 2012

Fuhhhhhhhh

Tidak sempat untuk menulis panjang. Banyak kerja lain yang perlu diutamakan. Akan datang , jika sempat akan menulis yang lain-lain, back dated pun tak pe la. :)

Antara gambar yang aku suka sepanjang 2 hari kejohanan MSSD Catur 2012.

Hari pertama - baju hijau. Bersama Ustazah Sadila dan Ustazah Farahin

Muhammad Faris - duduk kiri sekali pembantu jurulatih yang merupakan bekas
Pengerusi Kelab Catur SKBJ 2006.


Saturday, March 3, 2012

Minggu Peperiksaan

Anak nak peksa kita yang penat. Paling lama mrk bertahan adalah 1 jam, pastu minta rehat. Tapi rehatnya 2 jam. Sabar2 ...

Anak2 entah ke mana ... kalau biarkan mereka belajar sendiri. Hari minggu xleh nak bersantai. Kena tengok kerja anak2.

Runtuhnya Sebuah Dosa OST

Friday, February 10, 2012

runtuhnya sebuah dosa

Puisi Ilahi


bisik angin menyapa hati
sampaikan rinduku menari bersama cahaya-Mu
rangkuman cerita tertulis
ukiran jiwaku setia memeluk di senja-Mu

bisik angin menyapa hati

sampaikan rinduku menari bersama cahaya-Mu
rangkuman cerita tertulis
ukiran jiwaku setia memeluk di senja-Mu

ya Allah ya Rabbi

ya Rahman ya Rahim
sembah sujud hanya pada-Mu

rangkaian beribu kata

puisi yang terindah.. tercipta

atas nama-nama cinta

hadirkan yang terindah
ya Allah.. ya Allah

rangkuman cerita tertulis

ukiran jiwaku setia memeluk di senja-Mu

ya Allah ya Rabbi

ya Rahman ya Rahim
sembah sujud hanya pada-Mu

rangkaian beribu kata

puisi yang terindah.. tercipta

atas nama-nama cinta

hadirkan yang terindah
ya Allah.. ya Allah

rangkaian beribu kata

puisi yang terindah.. tercipta

Thursday, February 9, 2012

Runtuhnya Sebuah Dosa

Entah kenapa malam tu, lepas balik dari makan malam ngan famili, aku boleh ngadap tv. Cerita cerekarama "Runtuhnya Sebuah Dosa", bagi aku cerita itu banyak pengajarannya. Tertarik dengan lirik lagu dalam drama tersebut ... Sayu ... Ya Allah , ampunkan dosaku. Antara liriknya ...

Ku tahu masa tu kan tiba
saat ku kan tinggalkan dunia,
mengenggam dosa selama hidupku,
 menuju kepadamu,
ku tahu rahmatmu tak terbanyangkan
saatkan ku pertahankan iman ku
pedih siksamu
adalah janji yang kau ucapkan
saatku lupakan mu
aku tak mau
saat kau ambil nyawaku
ku berada dalam lumuran dosa
Aku tak mampu
Semua yang  terjadi
Aku bertaubat kepadamu



Saturday, February 4, 2012

Puan Normah bt Othman

Sepanjang berkhidmat di SK Bukit Jelutong, saya telah merasa berkerja di bawah 5 orang Guru Besar. Puan Normah adalah guru besar paling lama berkhidmat di SK Bukit Jelutong. Hampir 7 tahun. Terasa akan kehilangannya.  Semoga beliau akan lebih berjaya dan sukses di tempat baru iaitu SK Seksyen 9.

Puan Hjh Normah bt Othman